Recreatie

Treintje

Het toeristisch treintje neemt je tijdens het seizoen (van april tot september) mee voor een rondrit van ongeveer 30 minuten doorheen het domein. Een ticket kost 3 EUR voor volwassenen; 1,5 EUR voor kinderen van 4 t.e.m. 12 jaar en 1,5 EUR voor groepen vanaf 20 personen. Kinderen jonger dan 4 reizen gratis mee (in gezinsverband). Je ticket blijft de hele dag geldig, dus je kan in de loop van de dag het treintje meerdere keren gebruiken. Honden zijn niet toegelaten op het treintje.

treintje

Groepen kunnen op aanvraag een rondrit boeken. Gebruik hiervoor het reservatieformulier.

Fietsen- en bolderkarrenverhuur
Aan het loket van de fietsenverhuur kan je tijdens het seizoen (april-september) terecht voor de huur van een volwassenen- of kinderfiets. Zo kan je op eigen tempo elk hoekje van het domein verkennen. De huurprijs per fiets bedraagt 4 EUR per 2 uur, met een maximum van
4 uur. De huurprijs van een bolderkar bedraagt 4 EUR per 2 uur, eveneens met een maximum van 4 uur. We vragen je wel een identiteitsbewijs af te geven gedurende de huurperiode van de fietsen of bolderkar. Reserveren van fietsen kan enkel op schooldagen en is aangewezen voor groepen met het reservatieformulier.

Na het seizoen kan je fietsen huren via het bezoekerscentrum (parking 1).

Er is ook een mogelijkheid om fietsen te huren die buiten het domein gebruikt kunnen worden. We hebben 5 dames- en 5 herenfietsen ter beschikking. Deze fietsen worden verhuurd aan 9 EUR per fiets per dag. Met deze fietsen kan je de mooie omgeving rond Puyenbroeck ontdekken. In het bezoekerscentrum kan je steeds terecht voor de aankoop van fietskaarten.

G-fietsen.

Personen met een handicap kunnen gebruik maken van een duofiets, al dan niet elektrisch. Een rolstoel kan je huren via het bezoekerscentrum (2.5 EUR per dag)

Petanque en krulbolterrein
Achter de fietsenverhuur vind je petanque- en krulbolterreinen waar je gratis gebruik van kan maken. Sets zijn te huur aan het loket van de minigolf. Een 1-persoonsset (3+1) kost 2 EUR per 2 uur. een kinderset (8+1) 4 EUR per 2 uur en een krulbol 1 EUR/2 uur.

Roeivijver
Van 1 april tot eind september kan je op weekend-, feest- en vakantiedagen een roeiboot of pedalo huren aan de steiger van de roeivijver. Een halfuurtje peddelen kost 5 EUR per boot of pedalo. Per boot dient wel minstens één persoon 12 jaar of ouder te zijn.

Minigolf
Op het minigolfterrein gelegen tussen de fietsenverhuur en de roeivijver kan je terecht voor een avontuurlijk partijtje golf. Per beurt betaal je als volwassene 2,5 EUR. Kinderen tot en met 12 jaar betalen 1,5 EUR. Groepen vanaf 20 personen genieten hetzelfde tarief als kinderen. Het reserveren van de minigolf kan enkel op schooldagen en is aangewezen voor groepen. Minigolf kan het hele jaar door behalve op sluitingsdagen.

Verkeerspark

Miniatuurstraten met zebrapaden, verkeersborden en -lichten en zelfs een automatische slagboom bij een spoorovergang. Hier kan je levensechte verkeerssituaties oefenen in veilige omstandigheden.
In de vakantiemaanden juli en augustus, tussen 12 en 19 uur, toegankelijk voor kinderen tot 12 jaar. Een ritje van 10 minuten kost 1,5 EUR.

Van september tot juni toegankelijk voor scholengroepen (10 tot 12 jaar) na reservatie. Onder begeleiding van een verkeerscoach testen we onze kennis van de verkeersregels in de praktijk. Met de grootste aandacht voor veiligheid oefenen we verschillende situaties in het verkeer. Een verkeersles kost 3 euro per leerling (maximaal 25 kinderen per sessie). Ten laatste 2 weken vooraf reserveren via educatief pakket: verkeersles.

Wandelen en fietsen
Er werden verschillende wandel- en fietsroutes uitgestippeld in en rond het provinciaal domein Puyenbroeck. In het bezoekerscentrum aan parking 1 kan je terecht voor meer info en kan je van verschillende routes ook een begeleidende brochure kopen. Klik hier voor een overzicht.

fietser

'Weekend ... natuurlijk!' Wil je graag deelnemen aan natuurwandelingen in het provinciaal domein Puyenbroeck? Dat kan in februari, mei, augustus en novermber. Hou de evenementenpagina van Puyenbroeck in de gaten. Deelnemen is gratis, maar kan enkel na inschrijven.

Voor groepen is er een geleide wandeling mogelijk met gids, mits deze op voorhand wordt gereserveerd. Mogelijke thema's zijn: natuur algemeen, geschiedenis van Puyenbroeck, vogels, kruiden, ...

Met de Puyentas willen we jong en oud de kans geven om de natuur in het provinciaal domein Puyenbroeck actief te ontdekken en te beleven. Of je nu een gezin bent met kinderen, een jeugdvereniging, een seniorenvereniging of een leerkracht, met de puyentas kan je in het domein zonder voorkennis en voorbereiding aan de slag. Met het opdrachtenboekje dat afgestemd is op verschillende leeftijdsgroepen, kies je uit verschillende leuke opdrachten. In de rugzakjes zit al het materiaal dat je nodig hebt. Eén puyentas kost 2,5 EUR per halve dag, af te halen in het bezoekerscentrum.

Levend Erfgoed Park

Het 22 hectare grote dierenpark van het domein werd de nieuwe thuis van een uitgebreide verzameling oude rassen van boerderijdieren zoals onze grootouders die nog gekend hebben. Deze dierenrassen werden de voorbije generaties verdrongen door meer productieve soorten en dreigden daardoor helemaal uit ons erfgoed te verdwijnen. Het levend erfgoedpark van Puyenbroeck wil deze oude boerderijdieren bewaren voor het nageslacht en ze in de belangstelling brengen van het brede publiek.

schaap

Voor de uitbouw van het Levend erfgoed park in Puyenbroeck werkt het provinciebestuur samen met de Stichting Levend Erfgoed vzw. Meer specifieke informatie omtrent de verschillende soorten Levend Erfgoed dieren vind je op de website van de vereniging

Bloemenpark

Het bloemenpark van het provinciaal domein Puyenbroeck wordt op dit ogenblik omgebouwd tot een ervaringsgericht landschapspark. De opening is voorzien in 2020.

All-in ticket
Wie een hele dag actief van het domein wil genieten, kan aan de slag met het 'all-inticket'. Met dit dagticket kan je gebruik maken van het zwembad, de fietsenverhuur, de minigolf, de roeivijver, een petanquesset en het treintje. Het treintje kan je de hele dag door gebruiken. Individuele bezoekers kunnen dit ticket de dag zelf kopen in het bezoekerscentrum zelf en betalen 9 EUR per persoon. Groepen vanaf 50 personen betalen slechts 7 EUR per persoon maar moeten deze tickets vooraf schriftelijk of per mail reserveren. Het ticket is enkel te verkrijgen in het bezoekerscentrum aan parking 1.

Honden
Honden zijn toegelaten op het domein mits ze aangelijnd zijn. Er is evenwel een verbod op honden in de speeltuinen, de horeca, aan de uitbatingen en op de kampeerterreinen.

Faciliteiten voor de allerkleinsten

Flesjes opwarmen kan in de microgolfoven van het ehbo-lokaal, in het bezoekerscentrum en in de receptie van de camping. Verder zijn er uiteraard nog de diverse horecapunten.

Verder is er in de sanitaire vleugel van het bezoekerscentrum een babyverzorgingstafel met verzorgingskussen.  Baby's  kunnen ook verzorgd worden in het ehbo-lokaal, de campingreceptie en verschillende andere sanitaire gebouwen.

Vissen
Het domein heeft twee vijvers (klaverbladvijver en Bosdamvijver) die een goed bestand aan o.a. blankvoorn, ruisvoorn, karper en brasem herbergen.

Hengelen is toegelaten op voorwaarde dat je in het bezit bent van een visverlof van het Vlaamse Gewest én een vergunning van het provinciaal domein Puyenbroeck.

Het reglement en het aanvraagformulier voor een vergunning worden ter beschikking gesteld in het bezoekerscentrum, in het campingloket en/of bij de wachtdienst van het domein Puyenbroeck. Reglement en aanvraagformulier zijn ook hier te downloaden.

De vergunning kan enkel verkregen worden via het bezoekerscentrum van het domein Puyenbroeck, parking 1 , Puyenbrug 1a, 9185 Wachtebeke  tijdens de openingsuren (weekdagen 9-17 uur, weekend- en vakantiedagen 10 – 18 uur). De vergunning wordt pas afgeleverd na afgifte van een volledig ingevuld aanvraagformulier en na betaling van de som van € 15,00. Betaling van de vergunning kan contant of met bankcontact gebeuren in het bezoekerscentrum van het domein.

Luchtballons
Ballonvaarders kunnen onder bepaalde voorwaarden opstijgen vanop het multifunctioneel terrein naast parking 2.

De ballonvaarder vult hiertoe de aanvraag tot machtiging in. De aanvraag wordt door de ballonvaarder gemaild of toegestuurd aan het provinciaal domein Puyenbroeck.  De aanvraag tot machtiging wordt omgezet in een machtiging die ter goedkeuring en ondertekening wordt voorgelegd aan de heer Luc Derudder, directeur. Hiervan wordt melding gemaakt aan de bevoegde gedeputeerde Peter Hertog. De jaarlijkse vergoeding bedraagt € 50,00. Betaling kan gebeuren contant of via bancontact bij afhaling van de machtiging of later via overschrijving. De machtiging dient afgehaald te worden in het bezoekerscentrum van het domein tijdens de openingsuren. Of kan op vraag van de pîloot, na betaling, per post worden toegestuurd.

De reglementering, voorwaarden en een aanvraagformulier tot het verkrijgen van een machtiging vind je hier.

Barbecuen
Barbecuen op de parkings van het domein is niet toegelaten. Ook de vroegere barbecuezone naast parking 2 werd om organisatorische redenen verwijderd.

Drones

Drones, of onbemande luchtvaartuigen, zijn tegenwoordig heel populair. Net zoals in alle andere provinciale domeinen, zijn drones in het provinciaal domein Puyenboeck verboden omwille van veiligheids- en privacyredenen. Artikel 13 van het politiereglement regelt deze materie.