Bossen gesloten

 

Update bossen - situatie vanaf donderdag 21 maart:

Zo goed als alle zones zijn toegankelijk. Nog enkele paden zijn afgesloten, je vindt ze in het rood of paars op de kaart.

Wij danken u voor uw begrip.

Wandelroutes

Wandelroutes in het domein

door middel van pijlen op palen zijn verschillende routes bewegwijzerd in het domein:

  • rode pijlen = familiewandeling (± 1 uur)
  • donkergroene pijlen = natuurwandeling (1 uur) of heemkundige wandeling
  • donkergroene + lichtgroene pijlen = natuurwandeling (2,5 uur)
  • dunne bruine pijlen = Levend Erfgoed Wandeling
  • zonder pijlen = zoektocht

Brochures voor deze wandelingen vind je in het bezoekerscentrum voor 2 euro.

'Weekend ... natuurlijk!' Wil je graag deelnemen aan natuurwandelingen in het provinciaal domein Puyenbroeck? Dat kan in februari, mei, augustus en novermber. Hou de evenementenpagina van Puyenbroeck in de gaten. Deelnemen is gratis, maar kan enkel na inschrijven.

Voor groepen is er een geleide wandeling mogelijk met gids, mits deze op voorhand wordt gereserveerd. Mogelijke thema's zijn: natuur algemeen, geschiedenis van Puyenbroeck, vogels, kruiden, ...

Met de Puyentas willen we jong en oud de kans geven om de natuur in het provinciaal domein Puyenbroeck actief te ontdekken en te beleven. Of je nu een gezin bent met kinderen, een jeugdvereniging, een seniorenvereniging of een leerkracht, met de puyentas kan je in het domein zonder voorkennis en voorbereiding aan de slag. Met het opdrachtenboekje dat afgestemd is op verschillende leeftijdsgroepen, kies je uit verschillende leuke opdrachten. In de rugzakjes zit al het materiaal dat je nodig hebt. Eén puyentas kost 2,5 EUR per halve dag, af te halen in het bezoekerscentrum.

Wandelroutes binnen en buiten het domein

brochures worden te koop aangeboden voor 2 euro in het bezoekerscentrum – parking 1.

De keuze bestaat uit:

Siesmeers- en Zuidlede Wandelroute:

De route bestaat uit twee aparte lussen, die je kunt combineren tot één lange wandeling. De Siesmeersroute loopt door het bebost gebied van het provinciaal domein Puyenbroeck en de Zuidlederoute deels door het Levend Erfgoedpark van het domein en deels in het landelijk gebied tussen Zuidlede en Moervaart.

Vertrekpunt: Provinciaal domein Puyenbroeck - Afstand: 4,5-7-8 km

De Fondatie van Boudelo:

De Fondatie van Boudelo is grotendeels gelegen ten zuiden van het Kanaal van Stekene in Sinaai en is een van de meest waardevolle natuur- en stiltegebieden van het Waasland. Vochtige ruimtes, hakhoutbossen, volgroeide gemende loofbossen, hooilanden, een hoogstammige boomgaard en fraaie poelen bepalen het landschap. Dankzij een gericht beheer krijgt de natuur hier opnieuw alle kansen. Volg de vredige provinciale Fondatie van Boudeloroute en ontdek de natuur vanop de eerste rij.

De Liniewegel:

De Liniewegel waaraan deze route haar naam dankt, was een militaire verdedigingslijn uit 1702 die de Franse provincie Vlaanderen moest beschermen tegen....de republiek Nederland. Amper een jaar later begon alweer de afbraak ervan. Eksaarde is één van de weinige plaatsen waar er nog restanten van deze lijn te zien zijn: de Liniewegel volgt de grillige hoeken van de oude versterking. De wandelroute loopt door verschillende natuurreservaten.

Vertrekpunt: Kerk Eksaarde, Eksaarde-dorp -, 9160 Eksaarde (Lokeren)  Afstand: 8 km